Wednesday , July 17 2024

Fractured – Beneath The Ashes

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Mindbase, betyg: 6]

Man kan göra det lätt för sig och man kan göra det svårt för sig. Man kan också det näst intill omöjligt för sig, och det är vägen kanadensiska Fractured valt med sin nya skiva Beneath The Ashes, en temaskiva som kretsar kring Atlantis. I en förhållandevis konservativ genre som synth sticker Fractured ut hakan så långt att man förmodligen skulle kunna peta till månen med den.

Inledande titelspåret börjar med akustisk gitarr, stråkar läggs till, och med rytmen kommer känslan av goth. När så tyngre synthar adderas förändras känslan mot ebm. Med sången sprängs alla ramar. Plötsligt är alltihop ebm, och samtidigt rock, och samtidigt goth. Fractured gör en sorts Linkin Park och plockar helt ogenerat influenser från i princip allt, kör det i en och samma mixer och presenterar något som i brist på fantasi då skulle kunna kallas för “nu-ebm”. Det saknas helt enkelt referenser.

Bara det faktum att bookleten illustrerats av Dennis Sibeijin, som bland annat arbetat med Slipnot, Slayer och Disturbed, tyder på att Fractured helt medvetet velat utmana konventionerna och i princip gjort en rockplatta, fast med utgångspunkt i syntar istället för gitarrer. Och efter två tre genomlyssningar inser man att den rynkade pannan som infann sig vid första bekantskapen bytts ut mot stampa takt och vardagsbanga lite med huvudet.

Sammantaget är Beneath The Ashes ett uppfriskande och spännande tilltag som kan tilltala många olika musikaliska läger. Så utmana dig själv och pröva något som inte är antingen eller utan både och!

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …