Friday , December 1 2023

Beardyman – I Done a Album

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Sunday Best / Border Music, betyg: 4]

Englands tvåfaldige beatboxmästare Darren Foreman har gjort en platta. Med tjugo spår, varav många är väldigt korta och inte ens kan kallas låtar. De består snarare av ljud, röster, sketcher och fejkade radioprogram mellan de riktiga låtarna. Men trots det består albumet av långt över en timmes speltid. Det hela är snurrigt, experimentellt, udda och skämtsamt. Det är möjligt att det är roligare att se Beardyman göra sin show, härma kändisar och underhålla live på scenen, men som skivartist känner jag mig mest tveksam till detta energiska mischmasch av ljud, rytmer, stilar och effekter. Hiphop, dubstep, electro och drum & bass av det experimentella slaget är vad som gäller och ju längre man lyssnar sig in i plattan, desto oftare blir musiken instrumental. Och desto oftare frågar jag mig vad vitsen med I Done A Album är? Det som roade lite och kändes hyggligt fräscht i början avtar allt eftersom och jag känner mig bara mer och mer rastlös ju längre tiden lider. Dessa orgier i rytmer, loopar och ljudeffekter blir inte särskilt givande efter ett tag, då här inte förekommer minnesvärda låtar. Det är ju trots allt det musik handlar om någonstans i grund och botten: bra låtar. Beardyman tycks mest se skivprocessen som en lekstuga, men han har inte tillräckligt med idéer för att jag ska vilja leka med honom i den under någon längre tid. Vi har tydligen olika syn på vad som är roligt och lyssningsvärt helt enkelt. Kanske borde han ha nöjt sig med en ep istället.

Om Webbmaster

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …