Wednesday , July 24 2024

Kingston Air Force – Things That Go Ping In The Night

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dead Tree Music, betyg: 6]

Det märkliga med Kingston Air Force och deras nya platta är dess mörker. Gruppen blandar ska, reggae, dub och ragga som brukar vara glättig, solig uppåtmusik, även när den är samhällskritisk. Men i det här bandets händer förvrids och färgas solskenet och stranddiscot till en intensiv svärta. Det känns ovant och förvirrande, dekadent, destruktivt och nästan lite perverterat på ett ödsligt sätt. Andra ingredienser som får utrymme på plattan är disco, pop och electro, vilket ytterligare försvårar en eventuell genreindelning. Det närmsta jag kan komma en jämförelse med andra band är Fun Boy Three när de var som mörkast, vilket i sig inte är någon fullt tillfredsställande jämförelse. Things That Go Ping In The Night innehåller åtta låtar, varav flera borrar sig in i medvetandet med hjälp av starka melodier och refränger som sätter sig omgående. Jag tänker i första hand på vackra “Starry nights” och första singelsläppet “Grace surrender”. Några spår lämnar å andra sidan en axelryckning efter sig. Helheten fungerar dock här och ger ett filmiskt, nästan lite obehagligt intryck. Den mörka atmosfär plattan målar upp får sin förklaring då man läser pressreleasen. Där står att den handlar om “barndomen, tonåren och vuxenlivet i Göteborg och dess förorter” och “ett välfärdssamhälle som gått käpprätt åt helvete”. Kingston Air Force har skapat en märklig och svårförklarad cd utifrån detta, men likfullt en spännande, fascinerande och udda upplevelse.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …