Wednesday , November 29 2023

Roger Karlsson – In i äventyrets vilda labyrint

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Beat Butchers / Border, betyg: 8]

Roger Karlsson skriver definitivt starka låtar med svenska texter som påminner mig om artister som Lars Winnerbäck, Staffan Hellstrand och ibland även Uffe Lundell. Karlsson har en uppväxt inom Stockholms punkscen och hans band Tuk Tuk Rally existerade under 90-talet då de gav ut några fullängdare och ett gäng singlar. Sedan dess har Roger Karlsson gett ut skivor i eget namn och In I Äventyrets Vilda Labyrint är hans femte fullängdare. Karlssons musik ligger idag mycket närmare Springsteen, Dylan och ovan nämnda svenskar än något punkgäng, och han är mästerlig på att skriva melodier och textstrofer som fastnar. Mellan inledande “Jävla stad” som handlar om huvudstadens segregation, till avslutande “Strandad”, serveras ett pärlband av riktigt starka låtar som “Var inte rädd”, “Enklaste vägen förbi”, “Stygnet i ett mönster” och “Väntar i vinden”. Merparten av spåren är upptempo, nästan glättiga, några få är mer stillsamma och eftertänksamma som “Blommor spirar länge, tistlar dör”, blås och orglar förekommer frekvent i ljudbilden och bidrar med en viss soulkänsla, medan musiken dansar fram som en lång hyllning till friheten, medmänskligheten och själva livet. Det hela är väldigt välgjort, har ett innehåll långt från Melodifestivalstramset och låtarna är skrivna med stort hjärta. Det här är en perfekt platta att dansa in den svenska våren till.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: The Mobile Homes - Tristesse

The Mobile Homes – Tristesse

The Mobile Homes är en populär synthgrupp och det är lätt att förstå varför. De …