Wednesday , July 24 2024

Alibi Tom – This Sleeping

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Leon Music Art Fashion, betyg: 8]

Alibi Tom börjar med att humma in uppföljaren till 2008 års Scrapbook i några sekunder innan “This sleeping” lägger upp färdriktningen för det nya albumet med samma namn. Saker och ting har hänt sedan sist. This Sleeping innehåller en själfull samling sånger som man sakta och successivt dras in i, ungefär som när man somnar in för natten och drömmarna tar vid. Cd-titeln är således mycket passande. Här finns inga desperata försök att skapa hits, utan istället har man satsat på kvalitetsmusik som mycket väl skulle ha kunnat vara soundtracket till en film vars handling utspelas i gränslandet mellan sömn och vakenhet. Det är smärtsamt vackert ibland, vemodigt och visuellt, och Joel Göranson sjunger emellanåt som om han befann sig i ett morfindrogat, hypnotiskt tillstånd. Det här är ingen cd man slänger på under middagen med vänner eller någon ljudkuliss som ska fylla rummet medan man diskar eller städar. Då går hela grejen förlorad. This Sleeping fungerar bäst – och förmodligen uteslutande – då man verkligen lyssnar uppmärksamt, ostörd av verkligheten och vardagen omkring sig. Det är ett stort steg Alibi Tom har tagit från debutalbumet för två år sedan till den här drömska helhetsupplevelsen. Inte minst är denna skiva så mycket jämnare och resultatet är stabilt och säkert. Bandet har verkligen hittat en riktning och de följer den, som om de målat en tavla tillsammans och hittat både de rätta färgnyanserna och motivet. Ett utsökt litet verk.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …