Saturday , July 13 2024

Vinnarna på Manifestgalan

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

Årets gala gick av stapeln den 4:e februari på Nalen i Stockholm. För nionde året i rad uppmärksammade Manifestgalan den bästa oberoende musiken i Sverige. I år har juryn nominerat 60 artister i 13 olika musikkategorier och i 4 specialkategorier.

Vinnarna på Manifestgalan 2011 är:

POP
Anna von Hausswolff
Singing from the grave
Kning Disk
Årets vinnare är mer än bara en unik röst. Med lekfullt allvar och mörka historietter gick hon på ett kort men omtumlande år från marginalerna till popsveriges hjärta. Vinnare är Anna von Hausswolff för albumet “Singing from the grave”.

DANS
Cloud
Hökarängen Space Program
Exceptional Records
Stockholmsförorten Hökarängen kanske har gjort sig mest känd genom Lasse Åbergs gamla Sällskapsresan 2, där skidgänget ropar “bästa svängen Hökarängen”. Men äntligen kan förorten lämna denna töntstämpel och gå vidare – tack vare en skiva som tonsätter ett möjligt rymdprogram. Med distinkt sound, fluffiga synthljud och intrikata beats levererar årets vinnare en skiva som inte bara ger Hökarängen en revansch, utan som också ser till att sätta fart på dansgolv runt om i världen. Den poppiga känslan gör det också till ett utmärkt lyssna-hemma-album. Vinnaren är Cloud med Hökarängen Space Program.

SYNT
Code 64
Trialogue
Progress Productions
Med ett genomtänkt album som förmedlar stor variation i såväl stil som tempo, klätt i en enhetlig kostym som andas både modernitet och perfektion går årets pris kategorin synt till CODE 64.

CODE 64 tar emot priset för Årets Synt

HÅRDROCK
Ghost
Opus Eponymous
Rise Above
2010 var året då hårdrocken blev lite mer konfidentiell. Året då ett band gjorde resan från okänt till jättekänt och svepte fram som en viskningslek i underjorden. Det var ett år för gastkramande sång och retrorätta melodier, för svavel och jungfrublod, och låtar glödgade i helvetets ugnar. Ett år för djävulens mest sofistikerade bländverk – Ghost!

DANSBAND
Shake
Request vol 1.
LS Tonart
Det här är ett album som är speciellt på flera sätt: * Gamla och nya låtar i en härlig blandning * Framförda i helt egna versioner * Låtar önskade av danspubliken * Inspelade Live. Som dansmusik ska vara, äkta och oförstörd ! Ett av spåren på CD:n har den passande titeln: Say Yes. Och det har juryn i år gjort till detta album. Årets vinnare är: Request Vol.1 med Shake!

RYTM
Million Stylez
Everyday
Adonai music
Den här artisten levererar varje dag.Den här artisten växer varje dag. Den här artisten är
topatop på den skandinaviska liksom den europeiska reggae/dancehall-scenen och aven visat sin musikaliska och kreativa begåvning varlden over fr Bulgarien till Chile-Canada/Usa till Seychellerna samt Japan och Jamaica. Denne artist öppnar medvetet dörrar för svensk reggae/dancehall ut i världen, och med sitt andra album bevisar han sin position på den internationella reggaescenen genom samarbeten med reggaens största från Don Carlos, Gentleman, Busy Signal till uppkommande svenska artister och producenter som: Joey Fever, Kap10 m.fl. Genom fast beslutenhet, stort entreprenörskap och hårt arbete bevisar denne världsmedborgare att det går att göra kvalitets-reggae/dancehall i världsklass från lilla Sverige vilket banar väg för nya artister och kommande generationer! Det är helt enkelt en artist i världsklass som gjort ett reggae/dancehall-album i klassisk anda för dansgolven att gå loss till och med det visar han att det är han som gör den bästa reggae/dancehall musiken i Sverige just nu. Och han reppar den i miljoner stilar! Varje dag! Årets Manifestpris i RYTM för bästa album går till MILLION STYLEZ med plattan Everyday. BOOM!

JAZZ
Lekverk
Everyday
Parallell
Med albumet Everyday befäster de sin position som en av landets mest banbrytande grupper. Frisinnad jazz möter popimprovisation i egensinniga experiment med humor och gränslös påhittighet. Årets vinnare i kategorin Jazz är gruppen Lekverk..!

PUNK
Antipati
Frågor som rör det allmänna
Kjell Hell Records
Med känsla för taggiga melodier, hårda refränger och texter som säger något om Sverige 2010 har årets vinnare gjort ett album som i framtiden kommer att nämnas i samma andetag som Ebba Gröns “We’re only in it for the drugs”. Årets vinnare i kategorin punk/hardcore är:
Antipati med albumet “Frågor som rör det allmänna”

HIPHOP
Zacke
Visst är det vackert
BD Pop
Resan gick från norrbottens residensstad där han var på galej med Anna, till Stockholms västerort för att få spelas på radio. Hans småstadsblues går hem oavsett om du är amerikan eller tillhör en förlorad generation. Visst är det vackert är en solid och genomarbetad debutskiva från första till sista spåret. Äntligen står det 1000-1 till idioterna. Vinnaren av årets hiphop är Zacke! med skivan “Visst är det vackert”! Årets LIVE i samarbete med Grolsch Robyn Med en otrolig stilkänsla och integritet på scen har denna artist välförtjänt vunnit världens och den svenska publikens hjärtan. Manifests pris för bäst LIVE AKT 2010 går till ROBYN för att hon är så jävla bra! Grolsch har avsatt 10 000 kr som vinnaren till Livepriset får donera till en organisation som arbetar för att främja unga människors musikskapande och utveckling. Robyn har bestämt att årets donation skall gå till POPKOLLO – www.popkollo.se

OSIGNAT
Katakomb
Årets vinnare av Manifestgalans osignatpris är en trio från Göteborg som med känsliga fingrar skapar klubbig och solstänkt magi med ena handen i hårdisken och den andra i föräldrarnas skivbackar. Manifestgalans osignatpris 2011 går till Katakomb.

ROCK
The Bear Quartet
Monty Python
Adrian Recordings
Med sin egna stil, sin drivna inställning och sin integritet har det under 20 års tid satt sitt märke på svensk rock. Med sin senaste skiva har det bara befäst sin ställning som ett av Sveriges viktigaste band. Vinnaren av priset för Årets Rock är The Bear Quartet!

FOLK/VISA
OK Star Orchestra
Sound Classique
Dreamboat Music
Årets Manifestpris i kategorin folkmusik och visa går till musikanter som med öronen mot världen skapar musik där lager på lager av ingredienser förenas i en unik mixtur som samtidigt känns välbekant. Här finns västafrikansk highlife, nordafrikansk gnawa, amerikansk blues och stänk av The Shadows – i Grekland. Årets Manifestpris går till OK Star Orchestra för plattan Sound Classique!

EXPERIMENTELLT
New Tango Orquesta
Vesper
HOOB Records
Stramt men ändå passionerat. Melodiöst utan att vara insmickrande. Rytmiskt utan beat. Spontant men ändå strikt. Tango utan det man tror tango ska vara. Kort och gott. En platta som kombinerar tangons eldigheter och melodier med repetetiv monotoni och kryddar med jazzens spontanitet. En osannolik kombination som fungerar fantastiskt bra. Årets vinnare i experimentellt 2010-2011 är New Tango Orquesta för sitt album Vesper.

SINGER/SONGWRITER
The Tallest Man On Earth
Wild Hunt
Gravitation
Att kunna göra det till synes enkla är svårt och att få det svåra att låta enkelt är genialt. Med orubblig vision och hängivet förtroende för styrkan i sång, text och melodi har Kristian Mattson vuxit sig högre än någon annan på den internationella indifolkscenen det senaste åren! Priset till årets Singer / Songwriter går till THE TALLEST MAN ON EARTH!

SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare
Johan T Karlsson
Man kan säga att årets textpristagare tangerar senare tids hjärnforskning – en forskning som visar hur hjärnans rörelsecentrum hänger ihop med mer avancerade funktioner, som till exempel språk. Rytmen, rörelsen, tanken, texten – om kosmos och om gatan utanför. SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare: Johan T Karlsson.

SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör
Britta Persson
Bra pop ska vara direkt och inbjudande. Samtidigt krävs ett djup; något smart och intressant som gör att man vill lyssna igen och igen. Årets kompositör skriver omedelbara melodier med snyggt snidade arrangemang. Växelspelet mellan det skarpa, vakna och det suggestiva, drömmande bildar en ljuv dynamik.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …