Wednesday , December 6 2023

Hanna Turi – Some Old Tapes

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, National / Border, betyg: 6]

Sångerskan och pianisten Hanna Turi tar skeden ur munnen och albumdebuterar med Some Old Tapes, efter att ha släppt ett par singlar från skivan. Jag faller för spår som “Liza”, “Ear with feet”, “This time” och “September”, men känner samtidigt en önskan att Turi ska vidga sina horisonter än vidare, ta sina låtar längre och våga sig in i de verkligt djupa djunglerna dit inte så många av hennes jämnåriga singer/songwriter-kollegor hittat än. Jag tror att Hanna Turi är förmögen att utforska musikaliska världar och utveckla sina konster redan nu, trots att detta bara är hennes första cd. Same Old Tapes är nämligen alltigenom proffsig, men saknar samtidigt det där lilla extra som komma skall, om allting fungerar som det bör. Det här är första steget mot något mer spännande, något större och mer eget. En låt som “Shouldn´t we” ger en bra färdvisning på vad sångerskan och kompositören kan åstadkomma och vad hon möjligtvis kan vara på väg emot. Jag vet inte vilka förebilder Hanna Turi har, men det känns inte helt omöjligt att hon skulle kunna bli något av en svensk Kate Bush om hon ställde siktet åt det hållet. Trots att debutalbumet är bra, och emellanåt excellent, så riskerar hon i nuläget att försvinna bland alla de andra unga damer som gör liknande musik. Det vore synd och skam i så fall, då hennes kvaliteter är så uppenbara. Det blir intressant att se vart nästa album kommer att ta henne. Jag håller tummarna för att hon vågar erövra nyskapande mark.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …