V/A – Keep It Black

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Öhrn Music/ SPD, betyg: 7]

Hur man kan älska ett fotbollslag är för undertecknad lika märkligt som att älska en parkbänk eller ett plåster. Under de senaste 40 åren har jag inte sett eller hört en enda match i sin helhet, varken på riktigt, på tv eller i radio, och jag tillhör de som med van hand bläddrar förbi sportbilagorna osedda och byter kanal så fort något sportrelaterat visas. Mitt intresse och kunskap av sport är således likställt mitt intresse för knyppling eller akvariefiskar: Obefintligt! Så lyssnar jag på samlingsalbumet Keep It Black som är en renodlad hyllningsplatta till AIK. Tretton låtar framförs av en massa mer eller mindre kända artister och musikstilarna är allt från hårdrock och hiphop till industri, pop, visa och punk. Samma bredd är det på artisterna, från Robert Wells, Lili & Susie till Dogge Doggelito, 5th Sonic Brigade, Jerry Hoffmaestro, Sulo (från Diamond Dogs) till för mig helt okända musikanter som Blackass, Allmänna Industriklubben, Leo Rubio & Per Krook, Mattias Lundqvist & Combat Rock med fler. Dessa människors kärlek till AIK betvivlar jag inte en sekund och faktum är att många av låtarna här är oväntat catchy och bra. Jag hade förväntat mig en massa hjärndöda huliganramsor med fotbollskörer som refränger, men i många av spåren finner jag både hjärta, själ och partykänsla. Som bäst kan jag till och med få en inblick och viss förståelse för vad fotbollssupportrar känner för sina lag. Inte för att jag någonsin kommer bli omvänd, men “Alla som hoppar” är jävligt medryckande, “En brokig kärlekshistoria” är både tänkvärd och fin och “Levande legender” samt “Dricka bärs” kommer nog skrålas på både en och två arenor framöver. En måste-skiva för AIK-fansen alltså.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …