Thursday , December 7 2023

V/A – Andra Spelar Sundström

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, National / Border, betyg: 7]

När Stefan Sundström blivit femtiotaggare och ägnat trettio av dessa femtio år åt artisteriet samlas branschvännerna till en hyllningsplatta. Lars Winnerbäck, Ola Magnell, Miss Li, Love Antell, Emma Essinger, Dundertåget med Strängen och inhoppade Nicke Andersson, samt Little Marbles gör en eller flera Sundströmslåtar var. Miss Lis band står huvudsakligen för musiken och gruppens gitarrist Sonny Boy Gustafsson har producerat härligheten.

Resultatet är i många fall lysande, speciellt i de lite snabbare låtarna. Efter en stillsam och lite intetsägande inledning med Winnerbäcks version av “Blåöga” kommer “Sökte Gud” som Ola Magnell gör till sin egen och Miss Li lyckas fint med känslostarka “När tåget går”. Love Antells tolkning av “Amors pilar” och Emma Essingers “Onda barn” kan jag leva både med och utan.

Men sedan vräks det på med höjdpunkter: “Hög kan bli låg”, som Miss Li bidrar med, låter stompig 70-talsrock och än en gång gör Ola Magnell en Sundström-låt till sin egen i och med “Johnny Dunder”. Miss Lis “Under isen” är fin, Winnerbäck stillsamma “Vårsamba” med akustisk gitarr likaså, Love Antells “Teddybjörnen” går mig förbi, men Dundertågets “Vitabergspredikan” med retrogitarr och tamburin är riktigt skön. Little Marbles svängiga, flöjtförsedda “Fula gubben Hitler” avslutar albumet med den äran, och Stefan Sundström själv är säkert både glad och stolt över den här gratulationen. I så fall med all rätt.

Om Webbmaster

Kolla även

Radar och Josefin Berger skapar magi i Pappa Kapsyls julsaga

Karl-Bertil Jonssons julafton, Grinchen, Tomten är far till alla barnen, Fanny och Alexander, Musses jul …