Thursday , July 25 2024

Sopor Aeternus & The Ensemble Of Shadows – A Strange Thing 2 Say

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[dvd, Apocalyptic Vision, betyg: 8]

Sopor Aeternus är latin för “evig dvala” och även om Sopor Aeternus & The Ensemble Of Shadows låter som ett typiskt bandnamn, så består “orkestern” endast av transpersonen Anna-Varney Cantodea (och ibland gästande studiomusiker) som härstammar från Frankfurt i Tyskland. Enligt egen utsago består The Ensemble Of Shadows av andar som kommer till henne i drömmar med musikalisk inspiration. Märkligt och flummigt? Jo då.

Men musiken är inte lika konstig. Däremot är den originell, intressant, extremt teatralisk och detsamma är hon själv i den dvd som medföljer nya mini-cd:n. Vad man lätt kan konstatera av den, förutom att musiken är grym och sången egensinnig, är att Sopor Aeternus ligger mycket nära Marilyn Mansons videokonst och visuella uttryck, även om artisterna har rätt lite gemensamt musikaliskt. Sopor Aeternus ägnar sig åt dark wave, spöklik gothrock och vackra melodier, tämligen långt ifrån Mansons hårdrockiga industri, men jag betvivlar inte att samma publik fäster sig vid bägge dessa utmanande och könsöverskridande stjärnor.

A Strange Thing 2 Say innehåller sex låtar (samt låten på dvd-skivan) och en riktigt tjock digibook med foton – svartvita och i färg – samt en del text. Det är en snygg och påkostad utgåva vars innehåll snarare förstärker hemlighetsmakeriet omkring artisten, istället för att avslöja något väsentligt. Låtarna är kvalitativt jämna, inte sällan med melodier som påminner om barock konstmusik, och en känsla av dekadent vemod och utanförskap sprider sig omgående. Spännande och fint.

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …