Thursday , July 25 2024

Benjamin Finger – For You, Sleepsleeper

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, How Is Annie Records, betyg: 7]

Benjamin Finger är en ny bekantskap för mig. Han harvar sig tydligen fram som filmregissör, animatör, fotograf, musiker och dj i Oslos undergroundscen av konst och musik, och han debuterade tidigare med en soloplatta, kallad Woods Of Broccoli. Han är också halva Beneva Vs. Clark Nova, om nu någon känner till dem? Skivomslaget till For You, Sleepsleeper är designat av amerikanske konstnären Bryan Voell. Någon sång i vanlig mening förekommer inte här, men en del röster finns i mixen av en musik som nästan är ambient, men ändå ofta modernt rytmisk och drömsk, experimentell utan att vara svårlyssnad och vacker utan att bli sliskig eller new age-liknande. Traditionella instrument förekommer, men jag skulle inte tveka att först och främst kalla detta elektroniskt, då syntarna dominerar ljudbilden rätt ordentligt. Elva låtar bjuder Benjamin Finger på här, och det är sådana spår som lika väl hade kunnat komma på ett soundtrack till en spelfilm, en dokumentär om världshaven eller rymden. Endast fantasin skapar gränser. Melodierna och flowet är ofta lugnt, nästan meditativt, om det inte vore för att rytmerna piskar upp det hela emellanåt och gör det lätt kaotiskt, som t.ex. i “Drowned in elbows”, där en vildsint saxofon går loss i friformsjazzliknande improvisationer. For You, Sleepsleepers är en läcker platta, tilltalande för oss som gillar Talvin Singh, Brian Eno, The Orb och dylika artister.

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …