The Glimmers – Whomp That Sucker

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Gomma / Border Music, betyg: 4]

De har snott albumtiteln från Sparks platta med samma namn från 1981, omslagsbilden är en rip off från samma skiva, men där slutar likheterna med amerikanarna och deras album. Musikaliskt har inte belgiska DJ-duon The Glimmers mestadels instrumentala, elektroniska och repetitiva house, techno och electro, någonting med Sparks att göra. Det här är mer som en enveten maskin som i nio låtar upprepar en rytm, en melodi, en idé, ett beat, och lägger till lite ljud och röster, ekon och andra effekter, för att uppnå ett köttigt dansgolvsklimax. Det är som Sylvester utan sång, som Hi-NRG baserad på elektronik och ibland, som i titelspåret och “Killing jokes” lyckas The Glimmers (som tappat tillägget “Twins” sedan tidigare) att uppnå exakt det monotona tryck och den svettiga intensitet som är meningen. Dessvärre funkar det inte hela tiden. Ibland blir monotonin inget annat än just monoton och det kan inte ses som något annat än ett fantasilöst misslyckande. Tanken med den här plattan, som är den första inspelad för ett annat skivbolag än deras eget, är förstås att spelas på klubbar istället för att sitta hemma och lyssnas på, men man måste vara bra stenad för att uppskatta den i sin något enformiga helhet. Som enskilda singlar på en sjuhelvetes volym däremot, för att piska upp en danspublik, skulle dock många av låtarna fungera bättre.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …