Wednesday , May 22 2024

Covenant – Lightbringer

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

[ep, Progress / Border, betyg: 7]

Fyra år har gått sedan senaste albumet Skyshaper. En lång tid kan tyckas, men den som följt Covenant vet att de under tiden gjort några jordsnurr med sin maskinpark. En resa som medfört förändringar. Bandet har förlorat en medlem i form av Clas Nachmanson, men har också vunnit en, tyske Daniel Myer (Haujobb). Tydligen var det inte nog med nyheter, då gruppen på nya singeln tagit hjälp av de svenska kollegorna i Necro Facility. Duons Oskar Holter står bakom mixen av radioversionen och kollegan Henrik Bäckström lägger fräckt sin stämma i verserna på “Lightbringer” innan Covenants Eskil Simonsson klämmer ur sig gruppens kanske hitigaste refräng hittills.

“Lightbringer” är en överraskande låt i flera avseenden. För det första är det en riktigt stark singellåt, med ett sound som både lär utmana gamla fans och förbrylla en eller annan tyckare. Musikaliskt är den en blandning av hårdare amerikansk industrielectro och synthpop. Ena sekunden hör jag influenser från Skinny Puppy för att i nästa ögonblick höra modern europeisk electropop. Till detta bjuds det också på fyra mixar av låten. Kvaliteten på de alternativa versionerna varierar förstås, men det finns nog något för alla.

Om titelspåret på denna vinylskiva ger mig förhoppningar om kommande albumet Modern Ruin, spolierar extraspåret “Never Seem to End” dem totalt. Ett enda långt sömnpiller. Det andra nya spåret är en remix av “The Beauty and the Grace”, en låt som skrivits av nye medlemmen Daniel Myer och som troligen finns med på kommande albumet. Det talar i varje fall för att Covenant med Daniel i laget får ytterligare en musikalisk dimension. Med andra ord tar Covenants karriär ett steg framåt från och med denna ep.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …