Tuesday , April 23 2024

A Swarm Of The Sun – Zenith

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Version Studio / Sound Pollution, betyg: 8]

Så kom den till slut, fullängdsuppföljaren till ep:n King Of Everything från 2007. Erik Nilsson och Jakob Berglunds ljudlandskap är aningen svårforcerade till en början, regntunga och djupa som dimmiga djungler i en Herzogfilm. Och alla som sett den tyske regissörens verk vet att där också bjuds på visuell storslagenhet och skönhet. Zenith bjuder på tio spår som drar till sig och tvingar in lyssnaren i sin mage, likt en gigantisk dammsugare. Antingen för att förvandla hennes känslotillstånd till ett som liknar bandets eget eller för att förstärka den atmosfär som hon redan befinner sig i. Musiken är atmosfärisk, ofta malande och vemodig, men också ödsligt vacker och nära. Sången ligger som en blank hinna av värme omkring de musikaliska kropparna och associationen är fri. Står solen i zenit eller är det resan genom en mörk höstnatt du upplever när du lyssnar på albumet? En sak är säker. Det A Swarm Of The Sun har skapat är humörmusik. Låtar som behöver din uppmärksamhet. Låtar som bildar en helhet och som inte bör plockas ut till mindre enheter. Anders Carlström (Lingua, Come Sleep), Karl Daniel Lidén (Vaka, ex-Dozer), Anna Sofi Dahlberg (Anekdoten) och Andreas Lindström (Aoria) är några av de som hjälpt till att utforma plattans innehåll. Resultatet är intensivt, spännande, stillsamt och utmanande. Precis som filmen i ditt huvud.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …