Thursday , December 7 2023

Pen Expers – Dirty Tender Love

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Alleycat Records / Border, betyg: 8]

Pen Expers har nog tröttnat på att jämföras med Nick Cave vid det här laget, men det är ofrånkomligt att nämna den australiensiska svärtans mästare i samband med svenskarna. Såväl Alexander Arvmans sång som gruppens musik påminner väldigt mycket om översteprästens, men å andra sidan skulle nog inte Cave komma på idén att göra intensiv punkabilly som i “Iwannadoher” och kanske är det någonstans i detta möte av depprock, postpunk och rockabilly som Pen Expers kan bli av med jämförelserna framöver. Om det nu är en önskan de har? Oavsett vilket är Dirty Tender Love en jäkligt skön platta, fullsmockad av starka låtar och texter som passar musiken perfekt. Materialet är dessutom varierat, atmosfären smutsig och dekadent mörk, musiken utmärkt framförd och romantiskt melodisk eller vildsint, beroende på vilket spår man lyssnar till för tillfället. Det låter helt enkelt jäkligt proffsigt och effektivt om Dirty Tender Love. Bilder av olycklig kärlek på skumma bakgator, aggressiva slagsmål med trasiga flaskor på barer med sågspån på golvet, och övergivna fyllon i dödsångest under tunnelbanebroar i New York dyker upp på näthinnan. Filmsekvenser från 40- och 50-talens svartvita gangsterthrillers. Det är modernt och gammalt på en gång, film noir för fantasin, och storstadsblues i Tom Waits-anda. Köp, lyssna och bli kär.

Om Webbmaster

Kolla även

Radar och Josefin Berger skapar magi i Pappa Kapsyls julsaga

Karl-Bertil Jonssons julafton, Grinchen, Tomten är far till alla barnen, Fanny och Alexander, Musses jul …