Dir En Grey – Uroboros In Nippon Budokan

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Okami Records / Sound Pollution, betyg: 8]

När Dir En Grey lirade på Metaltown 2009 blev jag besviken. Materialet som framfördes var rätt ensidigt och showen lite trist att se, men på sin nya live-utgåva som både innehåller en cd och en dvd, tar bandet ut svängarna rejält. Här både ser och hör man gruppens mångsidighet och konstigt vore det annars. Cd:n innehåller nämligen fjorton låtar och dvd:n hela tjugosex stycken. Det räcker för att ha att göra ett tag, om man säger så. Det finns även andra utgåvor av den här produkten, mer eller mindre lyxiga, vilket säkert ställer till det för fansen, men personligen känner jag mig helt nöjd med denna. Här får man ett triggat Dir En Grey som exponerar hela spektrumet från morrande, ilsken och tung metal till keyboardbaserade poplåtar, från fullt, explosivt dödsröj till mjuka ballader med akustiska gitarrer och såväl ren sång som growl från Kyo, eller Tooru Nishimura som sångaren egentligen heter. Smakmässigt blir det naturligtvis en bergochdalbana. Men oavsett hur få eller många av låtarna man gillar kan ingen påstå att den här liveutgåvan inte innehåller musikalisk variation. Samtidigt ligger det i j-rockens natur så man blir inte speciellt förvånad. Dock är det glädjande att bandet gör så här bra ifrån sig live och har man ingen större koll på gruppens tidigare plattor fungerar Uroboros In Nippon Budokan även som en utmärkt samlingsskiva.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …