Den Svenska Tystnaden – Större Avstånd Högre Spänning

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Adrian Recordings / Border, betyg: 4]

Den Svenska Tystnaden tycks mer eller mindre vara sångaren Pontus Wickmans soloprojekt. Varken av pressreleasen eller promon jag har fått framgår det vilka som kompar honom, och låtarna tycks han ha lagt grunderna för själv. Större Avstånd Högre Spänning är den första ep:n av tre som planerats med ett gemensamt tema, sprunget ur någon sorts svartsjukedrama. Det börjar med “Reaktor” och fortsätter sedan i tur och ordning med “I baksätet”, “Regnet” och “Misshandel”. Jag kan inte påstå att jag imponeras av någon av dem, men kanske är det så att man måste få hela bilden klar för sig innan pusselbitarna faller på plats? Hur det är med den saken kan bara framtiden visa. Materialet här är i vilket fall som helst lättlyssnat och utmärker sig inte speciellt. Ärligheten i musik och text finns ingen anledning att ifrågasätta, men jag kan tycka att det känns lite väl mycket som någon sorts personlig, psykologisk terapi, och för mig som lyssnar är resultatet inte särskilt intressant. Wickman har dessutom en anonym sångröst som inte når fram riktigt som jag önskar. Likaså är det musikaliska rätt anonymt. Inledningslåten är instrumental, “I baksätet” och “Regnet” tycker jag är okay, medan “Misshandel” går mig mer spårlöst förbi. Nå, jag vill varken rosa eller risa i det här läget, utan inväntar istället fortsättningen.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …