Lacrimosa – Schattenspiel – 20th Anniversary Compilation

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Hall Of Sermon / Sound Pollution, betyg: 8]

Promon till Lacrimosas tjugoårsjubileumsplatta innehåller förkortade spår, men ger ändå en hygglig bild av Schattenspiels (Skuggspel) innehåll. Egentligen är detta ett dubbelalbum, fyllt med sjutton låtar inspelade mellan 1990 och 2010. Inga av dem har getts ut tidigare och de två sista, från i år, är skapade endast för detta album. Duon Lacrimosa (ordet betyder ungefär “flödande tårar” på latin) består av tysken Tilo Wolff som förutom att sjunga på sitt hemspråk, också lirar piano, synthesizer, trumpet och flygelhorn, samt finskan Anne Nurmi som sjunger och lirar keyboards. Skivans version av “Schakal” inleder hon för övrigt på finska. Under gruppens karriär har man lyckats ge ut tio studioalbum och två liveskivor. Man kan bara tacka för att bandet firar sitt jubileum med att faktiskt ge fansen musik som inte tidigare har hörts, istället för att agera soffliggare och återutge begagnad skåpmat som de flesta redan har, så som många artister gör när det ska firas. Men Lacrimosa tycks inte ha satt plånboken i första rummet tidigare heller, då de aldrig brytt sig om att signa på för något stort skivbolag, utan istället värnat om sin konstnärliga frihet. För er som inte känner till gruppen kan jag berätta att det handlar om mörka tongångar: elektronisk musik, gothrock, dark wave och periodvis påtagliga inslag av klassiskt konstmusik. Tilo är Mozartälskare så det är väl förklaringen till den saken. En klart intressant platta, som jag önskat att man fått höra i sin helhet istället för styckad, och en garanterat intressant utgåva för Lacrimosa-fans.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …