Wednesday , July 17 2024

FreaKozaks – Silent Murder

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Drakkar / Sound Pollution, betyg: 7]

Dream Theater sitter stadigt och ohotade i sadeln än så länge, men frågan är om inte Symphony X har anledning att i alla fall bli lite oroliga. Kvartetten FreaKozaks från Krasnodar debuterar nämligen med Silent Murder och deras progmetal är redan vid det här stadiet klart avancerad och variationsrik. De här killarna har ett förflutet inom såväl jazz, klassiskt som hårdrock, men det är progressiv power metal som skivan mynnat ut i och gitarristen från tyska Rage, Victor Smolski, har kirrat till ett fett, modernt och tydligt sound där varje instrument hörs. Det var också han som upptäckte bandet och tog med dem som förband på Rages Europaturné 2008, vilket blev ett definitivt startskott. Jag har tidigare ofta tänkt att det är synd att inga metalband ersätter sina gitarrsolon med violinsolon istället. Alexander Chumakov som sjunger och lirar både keyboards och violin gör just detta, men bara i inledande “There is a place”. Ett mycket lyckat drag, som tyvärr inte återupprepas i vartenda spår. Å andra sidan har ryssarna en utmärkt gitarrist i Anton Emelyanov så det kan ju förklara saken. Musik och text har Smolski och gruppmedlemmarna skrivit tillsammans, förutom avslutande verket som plitades ihop av en inte helt okänd döding, nämligen Johann Sebastian Bach. Jag råder fans av genren att hålla ögonen öppna för FreaKozaks för det här kan leda till rejäla storverk framöver. Själv känner jag mig redan övertygad.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …