Wednesday , December 6 2023

Tundra – Dawn Of A New Disease

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Egen produktion, betyg: 8]

Norrländska Tundra har krutat på med åtta spår till sin nya demo och inleder med det vackra instrumentala introt “Nocturnal embrace” innan riffesten drar igång med “Pawns in the game” som förutom metalröjet har ett mycket snyggt, lugnt parti som tilltalar mig. Titellåten öppnas med ett Rob Halford-skrik och utmynnar i tuggande guror och tyngd. Även här har man melodiösa partier som ger variation och såväl soloinsatserna på gitarr som Stikkans sång är utmärkt. Sedan gruppens förra demo – The Ravens Head – har bandet fått en femte medlem i och med gitarristen Magnus, och musikaliskt känns det också som att det har gått framåt. Låtarna är mer flerdimensionella, nästan med progressiva inslag emellanåt, utan att göra avkall på det flammande och mer traditionella metallhjärta som hyses inom gruppen. Det går alltså fortfarande alldeles utmärkt att hinka öl till Tundra, men likfullt är det givande att verkligen lyssna till vad gruppen åstadkommer, för det händer en hel del i låtarna. Tundra säger själva att de inte har några intentioner att förnya hårdrocken, vilket deras t-shirts med Black Sabbath, Led Zeppelin och Iron Maiden på omslaget fastslår, men förvaltar metallen väl gör killarna, och jag misstänker att ett skivkontrakt skulle öppna dörren till en tämligen stor publik. Låtarna på Dawn Of A New Disease ger absolut underlag för en sådan reflektion.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …