Kyte – Dead Waves

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, KIDS / Warner, betyg: 5]

Leicesterkvartetten Kyte är nu framme vid sitt andra album, Dead Waves, och det är shoegaze, postrock, soundscapes och arena-indie så att jag väntar mig att det ska börja flyta ut kolsyreisrök ur högtalarna. Kyte har en stabil stomme av solitt låtskrivande att hänga upp sina atmosfäriska ljud på, men melodierna är alltför förutsägbara och genretypiska för att skapa någon verklig suggestion hos mig. På “Fear from Death” överraskar de mig med en riktigt snygg och oväntad ackordssekvens, men det är alldeles för sällan de glimtar till på det sättet. Personligen har jag även svårt för den stela, sammanbitna sångstilen och de amerikanska r-ljuden, som är så överdrivna att jag nästan tror att det är en svensk grupp jag lyssnar på.

Att välja Kyte i stället för någon annan grupp som verkar inom ungefär samma musikaliska område är lite som att plocka ett tvätt- eller diskmedel i snabbköpshyllan: man kan räkna med att det gör jobbet lika bra som varumärket intill, men inte mycket mer än så. När jag nu skriver att Kyte trots ett gott hantverk lämnar mig ganska oberörd och likgiltig, kan du som läser dessa rader kallt utgå ifrån att de kommer att bli superstora. Det brukar bli så. De passar in i precis rätt mall för indieband med arenapretentioner.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …