Wednesday , May 22 2024

Nobelkommittén – Innan Livet Exploderar

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Heptown Records / Sound Pollution, betyg: 6]

Samma år som Elvis dog tog punken fyr på allvar i Sverige och de bättre, melodiösa banden kunde låta i stil med Nobelkommitttén. Vad dessa skåningar gör är således allt annat än nytt, men lik förbaskat medryckande. Med svenska texter, lite märkligt nog sjungna på rikssvenska istället för på förväntad dialekt, och utan att spara på krutet musikaliskt, öser herrarna på i tolv spår med titlar som “Skrubbsårspanik”, “Småstadsslagsmål” och “Höghuset”. Det är nästan så man blir lite nostalgisk. Innan Livet Exploderar har redan utmynnat i singeln “Dynamit” – eller om det är tvärtom? – som inleder plattan, och för den som undrar varför gruppen heter som den gör kan jag berätta att namnet är influerat av Nobelvägen i Malmö och inte Nobelpriset, ifall någon skulle tro det. Bandmedlemmarna i sin tur har ett förflutet i The Confessions, Conshitas, Royal Stakeout och The Parttimers: bandnamn som förmodligen säger skåningar mer än oss andra, men Royal Stakeout medverkar i alla fall på Svenska Popfabriken-cd:n som släpptes 2005 så dem har jag haft nöjet att höra. Uppskattar du band som Ebba Grön, Strindbergs och KSMB och vill fylla ut skivsamlingen med mer av samma sak, ska du absolut investera i Innan Livet Exploderar. Söker du något mindre traditionellt eller hårdare kan du hoppa över Nobelkommitttén. Ett gott hantverk är dock genomfört.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …