Taikes – Apologize To All Your Friends

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Egen produktion, betyg: 7]

Jag är rätt trött på hela grungebagen och alla band som vill låta som Pearl Jam, Nirvana och Stone Temple Pilots vid det här laget. Det känns som att hela flanell-grejen har gjort sitt och att de rutiga, ångestsvettiga skjortorna redan vridits ett varv för mycket. Men då dyker Taikes upp med några riktigt feta låtar som tar nya struptag på genren. Fläskiga riff som dem i “Get it right” ignorerar man nämligen inte, och låtar som “Chloroform” och “Violator” rynkar man inte på näsan åt och låter passera obemärkta heller. Taikes har gjort helt rätt som lagt tyngdpunkten på tyngd och hård rock istället för att grotta ner sig i ångestträsket. Det ger gruppens sound en fräschör och fingervisning om att de vill vara något mer än bara en kopia av gamla 90-talshjältar från Seattle. Att de kan skriva en fin, lågmäld ballad som “Memento” utan att panga på med röjiga stick för att desperat göra den intressant, som så många andra skulle ha gjort, gagnar också gruppens sak. Inte gör det ont att de har en uttrycksfull sångare i Johan Fredin (gitarr) heller. Trions övriga medlemmar är Alex Hedling (bas) och Oskar Landgren (trummor). Bandet har existerat i sju år, producerat fem ep:n och en fullängdare före Apologize To All Your Friends. Förutom en massa livegigs på hemmaplan har killarna också turnerat i Mexiko ett par gånger. Inte illa av ett osignat band. Efter den här fullängdaren betvivlar jag dock att Taikes kommer förbli utan kontrakt så länge till.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …