Saturday , July 13 2024

Yonder – Foreign Shore

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Veranda / Bonnier Amigo, betyg: 8]

Yonders första album har jag inte hört, vilket gör jämförelser omöjliga, men nya Foreign Shore är absolut en intressant och tilltalande skapelse. Mats Qwarfordts sångröst hör till de där riktigt personliga som inte bara är svåra att värja sig emot, men som också gör att han kan sjunga vilken låt som helst och göra den till sin. En gåva få förunnat. Musikaliskt anser man sig blanda folk, blues, mountain music och old-time till något eget. Något eget har det också blivit, om än rätt traditionellt, men med ett mjukt, varmt och modernt sound. Huvudsaken är dock att Foreign Shore är ett så jäkla bra album. Generellt sett är musiken lugn, men aldrig i sådan utsträckning att den blir sömnig, och trots att bandet aldrig ger järnet så finns här variation, både tempo- och känslomässigt. En del låtar är väldigt vackra, en del vemodiga, en del mörka och nästan hotfulla, men tillsammans skapar de en stämning och atmosfär som i någon skön film från södra USA. Ni vet en sådan som utspelar sig bland alligatorer och ruckel till stugor där fattiga, tandlösa män sitter på altanen och lirar munspel, omgivna av dimmiga träskmarker och nedhängande trädkronor. Låtarna till Foreign Shore har man delvis hämtat från legendarer som Mississippi John Hurt, Skip James, Blind Willie Johnson och delvis skrivit själva. Oavsett vilket är det mycket välgjort, snyggt framfört och jävligt tilltalande.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …