Wednesday , July 24 2024

Vuvuzela-verk av Håkan Lidbo

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Ingen har väl missat Vuvuzelan under pågående fotbolls-VM. Instrumentet som på rekordtid klivit in i svenska hem och tagit över ljudrummet.
− Årets instrument utan tvekan, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2, som beställer ett verk för vuvuzela av kompositören och artisten Håkan Lidbo.

− Rent musikaliskt är det en utmaning! Personligen tycker jag att slagverk är ett roligare “fotbollsinstrument”, men vuvuzelan har ett speciellt sound som jag ska försöka omvandla till ett mycket kort och begripligt verk, säger Håkan Lidbo.
Sedan fotbolls-VM startade förra veckan har vuvuzelan blivit ett omdebatterat samtalsämne. Älskad av vissa och hatad av andra − det enda som är säkert är att få förhåller sig neutrala till instrumentet.

P2:s beställningsverk kommer att framföras inför VM-finalen. Närmare detaljer kring uruppförandet meddelas senare.
− Min tanke är att skriva ett verk som går att framföra live och i radio. Jag funderar på att använda mig av både traditionella vuvuzelor och av plastvarianten som hörs under fotbollsmatcherna, säger Håkan Lidbo, som precis har beställt tre vuvuzelor från Tyskland speciellt för tillfället – i Sverige fanns inga att få tag på.

Om Håkan Lidbo
Håkan Lidbo har släppt mer än 200 skivor, allt ifrån obegriplig knasterminimalism till låtar till melodifestivalen. Han har remixat och producerat artister som Fatboy Slim och sina egna idoler Yello. Han är också en av programmakarna bakom Ström i P2.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …