Isabelle Erkendal ger ut bok om mods

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Undrar ni var Isabelle Erkendal, sångare i West and Girls tog vägen efter 2009 års singel “Little Black Dress” så får ni svaret här.

Isabelle har tillsammans med Urban Svensson och Rebecca Negussie skrivit boken Dom kallades Mods. Boken är tillägnad plattan i Stockholm och den så kallade förlorade generationen som ingen tog ansvar för och som kallades/kallas mods.

Det är nu över 40 år sedan filmen Dom kallar oss mods gick upp på biograferna, och Sveriges medel- och överklass fick se verkligheten. Stefan Jarls och Jan Lindqvists film om Kenta och Stoffe och modsgänget skildrades med ett bildspråk och ett filmfoto som var banbrytande inom filmkonsten. När drogerna härjade som värst följde Stefan Jarl upp vad som hände med Kenta, Stoffe och modsgänget i filmen “Ett anständigt liv” och senare hur det har gått för modsens barn i “Det sociala arvet”.

Isabelle Erkendal som inte var född när filmerna gick på bio beskriver i en intervju på kent.nu varför Modstrilogin är så viktig för henne.
– För mig är Modstrilogin det bästa som gjorts i filmväg i Sverige. Den innehåller så mycket som är aktuellt även idag, och då kom ändå den första filmen ut 1968. Den har en enorm vidd på 25 år och nu har vi i och med boken till viss del byggt på det med ca 15 år.

I samma intervju beskriver Isabelle boken så här.
– Vi jobbat mycket med bilder. Vi har fått använda oss fritt av filmbilderna, och har också tagit nya bilder för att visa hur platserna ser ut idag. I vissa fall ser man ingen som helst förändring och i andra fall känner man inte igen sig hur man än försöker, Klarakvarteren finns ju inte längre kvar. Vi har också intervjuat olika personer som berättar om sin koppling till modsen eller filmerna. Framför allt Carina Klingryd, Jajjes dotter (Jajje var med i alla tre filmerna). Men också Sami Sirviö och Markus Mustonen från Kent, Petter, Walter Hirsch, Anna Wohlin, Yvonne Wenzen och flera andra.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …