Fun Lovin´ Criminals – Classic Fantastic

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, ADA / Warner, betyg: 5]

New York-trion Fun Lovin´ Criminals har spelat in sin mix av disco, funk, jazz, rock och hiphop i England den här gången. Det är fem år sedan bandet gav ut en platta sist och bland gästerna på Classic Fantastic märks Roots Manuva och Paul Kaye. Tretton låtar har man fått ihop till sitt nya dansparty och det är rätt varierade alster, men jag kan inte påstå att jag går igång helhjärtat på det här stuket. Inte för att det är dåligt. Killarna är duktiga musiker och här finns en tilltalande lekfullhet, humor och optimism, men det blir inte mycket mer än bara… trevligt. Och trevligt placerar inga starkare känslor i mitt inre. Sedan svänger det fint om spår som “How low?”, “Mars” och titelspåret, helt klart, så jag har förståelse för att bandet har en stor publik, och de är säkert utmärkta på att få igång bra partystämning live också, men mig berör deras låtar bara ytligt. Fun Lovin´ Criminals har fyra topptio-plattor bakom sig och Classic Fantastic – deras sjätte studioalbum – kommer nog inte gå obemärkt förbi heller. Åtminstone inte i England där de har haft sin starkaste fanbas genom åren. Här i Sverige har väl – vad jag vet – intresset varit mer ljummet, och jag betvivlar att trions nya platta kommer förändra den saken i någon större utsträckning. Men vem vet? Gillar man gruppens stuk så finns det gott om låtar att välja på i alla fall.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …