Hellsingland Underground – Madness & Grace

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Killed By Records / Sound Pollution, betyg: 6]

Gruppen kommer från Ljusdal, har lirat in en självbetitlad platta 2008 och följer nu upp den med Madness & Grace. Målen är högt satta då gitarristen Mats Olsson i ett uttalande sagt att bandet vill göra en klassisk rockplatta som inte skäms för sig bredvid Springsteens Born To Run och Guns N´Roses Appetite For Destruction. De topparna når absolut inte Madness & Grace, men däremot är detta ett trevligt album som bör tilltala fans av americana, alternativ countryrock och sydstatsrock. Sextetten kör med dubbla gitarrer, piano och orgel, trummor, bas, munspel, sång, och ibland petar de in lite svenska folkmusiktoner i sin brygd, vilket är rätt kul. Likaså gillar jag när Hellsingland Underground leker loss på instrumenten i “Diabolic greetings from the woods”, vilken inte alls låter särskilt tidstypisk, men som däremot hade passat väl in på en platta från tidigt 70-tal. Och det är lite grejen med det här bandet. De tycks stå med ena benet i det nostalgiska retrodammet och med det andra i dagsljuset 2010. Vilket funkar finfint för min del. Svagheten med plattan är att inte alla låtar är lika kul som den ovan nämnda och att gruppen inte har ett fullt så personligt sound som jag skulle önska. Lyssnar man till “fel” låtar kan man tycka att detta låter som rätt många andra band inom genren. Samtidigt är det hela snyggt och genomarbetat, det låter proffsigt med tvillinggitarrerna, så jag tycker gott och väl att ni som gillar den här bagen ska ge Hellsingland Underground en ordentlig chans. Plattan har tillräckligt med höjdpunkter för att tas på allvar.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …