Thursday , April 18 2024

Babian – Hälften dör av fetma

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Troglodyte / Border, betyg: 4]

Babian har ofta jämförts med Bob Hund och rent musikaliskt kanske det finns likheter (vilka kanske förstärks av den skånska dialekten), men det finns också en viktig skillnad. Bob Hund hade en relevans på flera sätt, man förnyade den svenska indiepopen, man hade en av landets bästa frontfigurer och man visade att det kunde funka med en alternativ poplyrik. Babian må låta likartat men är helt och hållet ett plojband. Man har en energisk liveshow, en tokgalen gitarrist och roliga albumtitlar, men vad gäller relevans har man noll och intet att erbjuda.

Hälften dör av fetma är bandets andra skiva efter fjolårets debut som fick gruppen P3 Guld-nominerad i kategorin Årets rock/metal(!). Man fortsätter med sin punkiga pop av det lättviktigare slaget. Vore Babian ett garageband i Finspång kanske de skulle kunna bli lokala hjältar på fritidsgården/pizzerian, men på den nationella rockscenen håller de inte måttet.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …