Thursday , July 18 2024

mind.in.a.box – R.E.T.R.O

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Dependent, betyg: 7]

Med sin albumtrilogi Lost Alone lyckades mind.in.a.box från Österrike mellan åren 2004 och 2007 att mejsla ut sin helt egna nisch inom elektronisk musik. Deras ibland nästa schizofrena värld kombinerade universums gränslöshet med det egna sinnets mörkaste vrår. Personligen föll jag pladask och anser mind.in.a.box vara en av 00-talets mest intressanta grupper.

Nu är mind.in.a.box tillbaka, men det går inte riktigt att säga att allt är sig likt. Nya R.E.T.R.O skiljer sig en hel del från föregångarna, på flera sätt. För det första blandas mind.in.a.box i vanliga fall högteknologiska musik upp med C64 retro och får därmed en släng av bitpop. För det andra är flera av spåren covers, fast inte på vanliga låtar utan på musik från gamla Commodore spel. För det tredje, och som en konsekvens av att mycket av fokus på skivan ligger på gamla spel, är många låtar instrumentala. Om man bortsett från spelljuden så blir jag inte riktigt tilltalad av resultatet. Det är inte på något sätt dåligt, men inte heller särskilt upphetsande.

Därför är det glädjande att de spår som är mind.in.a.box egna tillhör några av de bästa någonsin. Spår som “8 Bits” och “I Love 64” drar själva upp betyget ett par snäpp. Bättre technopop har inte hörts på år och dagar. Även ett spår som “We Can Not Go Back to the Past” visar att mind.in.a.box fortfarande kan skapa suggestiv, mörk electro.

R.E.T.R.O blir i min värld något av en mellanplatta, förvisso med några av årets bästa låtar, men som helhet inte helt vad jag hoppats på och förväntat mig.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …