Per Egland – Slut dina ögon och dröm om Egland

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, I Made This/ BAM, betyg: 6]

Per Egland har skrivit musiken till Josef Fares långfilm Farsan, studerat på Kungliga Musikhögskolor och italienska konservatorier, han skriver åt musikhögskolans symfoniorkester, hans singel “Lust & hägring” – låten finns förstås på plattan – har spelats på P3, han är gitarrist i indiepunkbandet Streetwaves och spelar samtliga instrument på Slut Dina Ögon Och Dröm Om Egland. Ett imponerande CV onekligen. Men också ett CV som ställer krav på debutalbumet som soloartist. Plattan har gått på repeat här ett tag och höjdpunkter liksom lågvattenmärken har utkristalliserats. Slutbetyget hamnar lite högre än mittpunkten. Det här är nämligen bättre än bara okay, men för ojämnt för att åka med hissen upp till himlen. Låtmässigt på kvalitetsskalan är det cirka 50/50, men de svenska texterna är i flera fall kul, sången är rätt personlig om än något enformig i längden, och det är en skön pungstark mot den svenska byråkratin att plita ner lyriken på diverse blanketter om arbetslöshet, svenskt medborgarskap och dylikt. Per Egland som popartist skulle man kunna placera någonstans i samma fack som Håkan Hellström, Olle Ljungström, bob hund, Kent, Broder Daniel och en massa indiepopband som man glömt bort vad de heter. Och det är säkert där någonstans han själv vill hamna också. Han har i alla fall inte gjort någonting för att undvika dylika liknelser.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …