Wednesday , July 24 2024

Joan Jett & The Blackhearts – Greatest Hits

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Blackheart / Sound Pollution, betyg: 8]

Joan Jett lär inte behöva någon närmare presentation bland rockers. Hon startade sin bana i The Runaways på 70-talet – en film om bandet dyker upp i sommar någon gång, där Kristen Stewart spelar Jett – och när den såväl bespottade som älskade och influensrika gruppen sprack körde Jett vidare som soloartist. The Runaways hann besöka Sverige ett par gånger och givetvis var jag där och såg dem. Några år senare, i slutet av 80-talet då jag hade skivaffär, fick jag finbesök av The Blackhearts gitarrist som lagt märke till en poster av bandet på väggen. Ett kul minne. Nåväl, The Blackhearts bildades efter The Runaways och blev Joan Jetts kompband. Framgångarna under 80-talet kom som ett brev på posten. Nu är det dags att summera karriären med en dubbelsamling och även om den inte innehåller några riktiga raringar för oss som redan har originalskivorna, så ger plattan en perfekt bild av vad den här damen har åstadkommit genom åren. Det förekommer några låtar som lirades redan med The Runaways, de egna hitsen förstås – “I love rock n roll” får väl anses vara den största i massans ögon -, en del covers som Joan Jett alltid lyckats förvandla till sina egna, och en mängd spridda spår från diverse soloplattor. Personligen skulle jag aldrig nöja mig med att bara ha en samlingsplatta med Joan Jett, men för nykomlingar och andra som vill få en hygglig överblick är Greatest Hits en utmärkt inkörsport till amerikanskans glamrockiga livsverk.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …