First Aid Kit – The Big Black And The Blue

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Wichita / BAM, betyg: 8]

De ungarna damerna Klara och Johanna Söderberg har hyllats både här och var för sin fina stämsång, sin folkpop – lika ren som källvattnet efter snösmältningen i något hemligt, av människor aldrig vidrört land – och sin ep Drunken Trees som gavs ut för ett par år sedan. First Aid Kit är rätt sparsmakade instrumentalt sett. Det är akustiska gitarrer som gäller i första hand och det plockas riktigt fint på strängarna. Lite piano eller orgel förekommer ibland, liksom bas, flöjt, dragspel och trummor på några spår. Samt texter som engagerar. Precis som förr i tiden alltså. Grejen är bara att systrarna Söderberg är tonåringar, uppvuxna i den moderna, svenska storstaden, men de kunde lika gärna komma från amerikanska landsbygden eller något sagolikt fantasiland. Och inte ber de om ursäkt för sig heller: de sjunger högt och klart, tydligt och allt annat än blygt tassande, men ändå väldigt hjärtligt, innerligt och fint. Det är närmast omöjligt att inte ta The Big Black And The Blue till sig. Åtminstone om man uppskattar naken, ren, naturlig och jordnära musik, huvudsakligen baserad på akustiska instrument och mänskliga sånginsatser. Att lyssna till det här albumet är som att utsätta sig för en överraskande vacker naturupplevelse. Man bara inhalerar syret och njuter hämningslöst av utsikten. Det låter som att Söderbergarna har skapat sång och musik sedan de föddes, vilket de kanske har. Bandnamnet har i alla fall hängt med i fem år redan. Man kan bara hoppas att tjejerna fortsätter så här i all framtid. Amen.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …