Thursday , June 20 2024

Asteroid – II

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fuzzorama / Sound Pollution, betyg: 8]

Väntetiden har varit lång och längtan svår, men nu har äntligen Asteroid slagit ner på jorden med nytt material. Uppföljaren till det självbetitlade debutalbumet som kom 2007 är basalt betitlad II och innehåller nio tunga, flummiga, fuzziga, febriga och fräscha spår. Ibland, som i “Garden” som valsar igång albumet – tunga valsrytmer driver för övrigt även “Edge” framåt -, förekommer det folktoner, medan “Karma” är en blytung pjäs som sakta men säkert utvecklas. Sången kommer inte in förrän mot slutet. Mina favoritlåtar på II är dock den spacerockigt, psykedeliska och undergångssvarta “River” med sina ekande gitarrtoner och ödesmättade stämning, samt den sanslösa fläskboogie som Asteroid släpper loss som en livsfarlig best i “Lady”… för att plötsligt vända på steken och bli melodiösa och lugna ner sig betydligt. Överraskande och udda, speciellt med tanke på att boogie-stuket inte återkommer igen. Istället flyter låten närmast omärkligt ihop med “Towers” där nya folktoner byggs upp till allt hårdare riff för att så småningom sluta i klimax. Vidare älskar jag wah-wah solot och gitarrmelodin, liksom sången i “Fire”, som sitter fäst vid avslutande “Time”. Asteroid II är en lysande platta, om än inte lika överjävligt grym och flummig som debutalbumet. Örebroarnas nya alster gör inget fan besviken och möjligtvis kommer betygs-8:an växa till en 9:a med tiden. I vilket fall som helst kommer cd:n att spelas ofta. Det finns all anledning till det.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …