Pascal – Orkanen närmar sig

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Novoton / Warner, betyg: 7]

För några år sedan dök det upp band som Pascal, Hets och Mattias Alkberg BD och jag tyckte mig ana en ny svensk punkvåg för 00-talet. Riktigt så blev det inte, men Pascal kom i alla fall för att stanna. Det gotländska bandet har blivit hyllat för både debuten “Förbi fabriken” och uppföljaren “Galgberget” som de blev P3 Guld-nominerade för och vann Manifest med. Men frågan är om inte tredje albumet “Orkanen närmar sig” är bandets bästa.
Skivan öppnar överraskande med en cover på Little Richards “Tutti frutti”. Riktigt varför vet jag inte, för resten av plattan består av egna låtar och dessutom är nog öppningsspåret skivans sämsta låt och tillför inte så mycket. I låten efter fortsätter man även att småflörta med rocknostalgikerna genom att lägga in lite “Be my baby”-trummor. Som trea kommer i mitt tycke skivans bästa spår “Måne över Fåresund”. Därifrån och framåt spelar bandet sin mörka grottrock med bravur.
De Olle Ljungström-influenser som sångaren Isak Sundström tidigare blottat, inte minst med sitt andra projekt Skriet, är här tydligare än någonsin. Både i musik, texter, röst och frasering. Det är inget jag har något emot, tvärtom gillar jag det. Och det tror jag även att flera svenska musikälskare kommer att göra.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …