Wednesday , May 22 2024

Katatonia – Night Is The New Day

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Peaceville Records / Playground, betyg: 7]

Nya Katatonia-plattan, gruppens åttonde studioalbum sedan starten tidigt 90-tal, släpps i två versioner: standardvarianten som innehåller elva spår och deluxe-utgåvan i digipack med 20-sidigt cd-häfte och ett bonusspår. Med sitt nya material ska Katatonia ha turnerat som förband till såväl Porcupine Tree som Paradise Lost i höstas och det verkar i bägge fall vara passande turnépartners. Night Is The New Day är nämligen en sorgsen och mörk skapelse, men inte så ogenomtränglig att ljusstrålar inte tillåts sippra in. Det är tungt, vackert, melodiöst, såväl doomigt och gotiskt som symfoniskt. Samtidigt både eftertänksamt och drömskt. Night Is The New Day fyller vinterrummet med en värme, men också med en något högtravande bombasm. Däremot är det här absolut ingen hård musik, så kategorier som “hårdrock” eller “metal” känns nästan lite missplacerade, trots att hårdrock i grunden är ramen för vad Katatonia skapar inom. Vissa spår på albumet sätter sig tämligen omgående, medan andra kräver mer än så av lyssnaren, och bandet undviker snyggt att upprepa sig. Så trots att känslan och atmosfären är ungefär densamma genom hela skivan blir inte innehållet variationslös, vilket skulle ha dödat mitt intresse omgående. Balansgången avklaras således med hög perfektion. Att jag sedan inte kan ta till mig samtliga låtar med samma entusiasm är inget Katatonia kan ställas till svars för. De har gjort ett utmärkt jobb.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …