And One – Live (dvd)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[dvd, , betyg: 5]

Det vimlar inte precis av karismatiska personligheter i den elektroniska musikvärlden.

De flesta synthpopband brukar bara stå och se “prydligt nyromantiska” ut på scen. De flesta ebm-akter brukar bara dansa “kängdans” och se fåniga ut i sina försök att vara stenhårda. De flesta electroartister brukar, i sin tur, leda tankarna till dåligt regisserade modevisningar och en genomsnittlig technokille lyfter sällan blicken från laptopen.

Visst är Kraftwerk fantastiska med sin minimalistiska “antishow”, men inte ens den mest notoriske Düsseldorfbeundrare kan väl på allvar mena att Ralf Hütter faktiskt tillför speciellt mycket till stämningen.

Nej, om det inte vore för Depeche Mode, med sin dynamiska fantomduo Dave Gahan och Martin Gore, hade det varit svårt att hitta någon stor elektronisk akt som verkligen briljerar live.

Ett band som inte kan jämföras med Depeche Mode (hur gärna de än vill), men likväl förtjänar respekt är And One. En mer energisk frontman än Steve Naghavi är det nämligen svårt att hitta.

Alla som har sett And One live (åtminstone på en bra dag) vet vad jag talar om. Naghavi hoppar runt, spexar, bjuder på sig själv, är självironisk och flirtar hejdlöst med publiken. Han är en riktig entertainer, som mycket väl skulle kunna kallas “synthscenens svar på Robbie Williams” (ett epitet han, för övrigt, förmodligen skulle nicka belåtet åt, då han vid ett flertal tillfällen talat uppskattande om tidigare nämnde britt).

Problemet är att Naghavi, till skillnad från förebilderna Gahan och Williams, varken har någon större sångröst eller dansar speciellt bra. Energi och spjuveraktig charm kan räcka långt när man vill vinna en konsertpubliks hjärtan, men en dvd-inspelning är en annan historia.

And Ones live-dvd är följaktligen inte så bra som jag hoppats. Naghavis säregna stämma håller, trots snygg “efterbehandling”, inte riktigt måttet. I synnerhet bandets covers på klassiska new romantic-låtar (med våldtäkten på A-ha:s “The Sun Always Shines on TV” som skräckexempel) faller platt.

Har man överseende med sånginsatsen, bjuds det dock på en hel del trevlig underhållning. Dubbel-dvd:n är fylld till bredden (eller vad sägs om hela 38 låtar, filmade vid tre olika tillfällen). Låturvalet är vidare en bra blandning mellan “gamla godingar” och nyare spår. Det går heller inte att invända på Steve Naghavis inlevelse eller glöd. Han älskar att stå på scen och gör, utifrån sina begränsningar, ett alldeles utmärkt jobb.

Är den här dvd:n då värd att inhandla? Nja, om du inte är notorisk And One-fantast kan du nog klara dig ganska bra utan den. Inte för att den är dålig, utan snarare för att de tyska bodypopparnas speciella charm inte riktigt når fram genom dvd-mediet. Steve Naghavi är en grym entertainer, men han gör sig bättre på scen än på en lcd-skärm. Passa på att besöka någon av And Ones konserter i vår istället.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …