Emil Jensen – En dödsrolig kväll om sorg och saknad

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Adrian Recordings / Border, betyg: 7]

En Dödsrolig Kväll Om Sorg Och Saknad släpptes i samband med Emil Jensens turné -09, då han med tåg besökte en massa ställen i Sverige, och skivan går endast att köpa via webbshopen. Den innehåller sju stycken. Fyra av dessa är tidigare outgivna. Det är spoken word eller stand up comedy eller poesi eller allt på samma gång – ni avgör själva – och det är små känsliga, genomtänkta popvisor med svenska texter. Bland annat har Michael Jacksons “Beat it” översatts och blivit till “Dra då”, efter en misshandel Emil utsattes för av nynazister i Trollhättan. Skivan som helhet känns anspråkslös och lite splittrad, men fungerar väl, är underhållande och tänkvärd, även om de talade styckena kanske inte är något man lyssnar på hur ofta som helst. Men visst är “Sponsrad dikt” om kultursponsring och ickevåld kul att höra de första gångerna och “Brevet”, som har sin bakgrund i systerns död, är som en aktualitetsrapport från nutidens Sverige till henne (och oss andra). Den är både känslosamt sorgsen och lustig på samma gång. Direkt därefter sjunger Emil “Igen (igen)”, ackompanjerad av piano och stråkar. Det är en fin låt om hur man mot alla odds tar sig igenom sorgen av en saknad medmänniska. Emil Jensen är en intelligent ordvrängare som kan konsten att vara seriös, smart, samhällskritisk, rolig, känslosam och aktuell på en och samma gång. Det är få förunnat. Den här skivan kan mycket väl vara inkörsporten till de tre övriga cd:n Emil släppt.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …