Citizen K – Meet Citizen K Somewhere Up North

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Paraply Records/ Plugged, betyg: 7]

Vågor som slår mot stranden inleder Boråsbon Citizen K:s (Klas Qvist) soloskiva och en bit in i materialet hörs såväl fågelkvitter som regn och oväder. Gott om atmosfär här alltså. Meet Citizen K Somewhere Up North är en fin platta där flertalet instrument spelas av sångaren själv och fans av progressiv folkrock typ Jethro Tull (men utan flöjt), västkust, och grupper i stil med Crosby Stills Nash & Young har tveklöst en liten pärla att lägga till samlingen. Kanske är det ingen slump att tredje låten här heter Badfinger, precis som det engelska bandet, med tanke på att Citizen K:s musik har vissa likheter även med dem. Generellt ger nämligen den här plattan starka retrovibbar tillbaks till slutet av 60- och det tidiga 70-talet och att cd:n är charmigt utformad som en liten svart vinylsingel förstärker intrycket ytterligare. Här är mycket akustiska och elektriska gitarrer, men också blås, keyboards, mellotron och till och med dragspel i ljudbilden. De ofta vemodiga melodierna växer sig starkare ju fler gånger man lyssnar, men med sexton låtar på raken blir det lite väl generöst och jag känner att jag inte orkar ta till mig innehållet hela vägen. Här hade lp-skivans speltid från nämnda 70-tal varit att föredra. Men man ska inte klaga. Citizen K har fått ihop en fin platta, periodvis är den alldeles lysande, och det skäggigt karga som möter det känslomässigt softa och romantiskt vemodiga ger mig all anledning att återkomma till den här cd:n med jämna mellanrum.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …