Cold Cave – Love Comes Close

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Matador, betyg: 5]

Cold Cave beskrivs som experimentell elektronisk pop från Philadelphia. Och visst är det elektroniskt och många gånger lite poppigt, men jag kan inte påstå att jag uppfattar trion som särskilt experimentell. Snarare alltför retro. Cold Cave ägnar sin nämligen åt att extremflirta med synthpopens pionjärer. Mycket låter som hämtat från tidiga Mutekatalogen och man kan höra influenser från andra håll såsom Flying Lizards och Tubeway Army. Ibland blir det riktigt bra, som i “The Laurels Of Erotomania” där man kan ana spår av Data, eller i “Love Comes Close” som påminner en hel del om tidiga New Order från början av 80-talet.

Samtidigt blir det lite för gammalt och jag tror att Cold Cave skulle vinna på att våga skjuta in mer egna infall. Det finns helt klart potential, det gäller bara att ta tillvara på den, och inte förledas att tro att “experimentell” är detsamma som att upprepa exakt det som gjordes för 30 år sedan.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …