Wednesday , May 22 2024

Göteborgsklubben Saturn fyller 10 år

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Popklubben Saturn har varit ett stamhak för 00-talets popgeneration i Göteborg. Den 9 januari firar klubben 10 årsjubileum.

Som vanligt äger allt rum på Haket (Massthuggstorget)i Göteborg. På ovanvåningen kommer det finnas en utställning med bilder, flyers och tidningsutklipp från klubbens start fram tills idag. Kvällen börjar med ett nostalgia-quiz där klubbens trogna gäster får chans att glänsa.

På nedervåningen laddar klubbens ägare och husDJ med Saturn Classics hela kvällen. Jag ber Henrik Wittgren berätta det han mest minns från sina 10 år bakom skivspelarna.

-Det jag kommer ihåg mest är när vi spelade Håkan Hellströms första singel (Känn ingen sorg för mig Göteborg) inför ett dansgolv där i princip ingen hade hört låten, inte ens vi själva då det var en tjej som hade med sig cd-singeln i handväskan och lämnade in den till oss). Responsen var ett stort frågetecken och dansgolvet tömdes, men spelar man låten idag lyfter taket.

Saturn i punktform:
* 189 klubbkvällar har arrangerats.
* Klubben har alltid hållet till på Haket.
* Saturn startades av Henrik Wittgren och Andreas Siesing. Den senare flyttade från Göteborg strax efter starten, och sedan dess har Henrik arrangerat klubben mer eller mindre på egen hand.
* Saturn var från början tänkt att heta “Suburbia” från Pet Shop Boys-låten med samma namn.
* Liveband har endast uppträtt på klubben en enda gång. Istället inriktar man sig på att fixa temakvällar med diverse band i fokus.
* Vi har varit flitiga på att fota våra kvällar. På hemsidan (www.popklubb.se) finns ca 10.000(!) bilder från 177 av de 189 kvällarna.
* De vanligaste banden som snurrat på dansgolvet är Håkan Hellström, Morrissey, The Smiths, Depeche Mode och Broder Daniel.
* Den mest önskade låten är Broder Daniel – “Shoreline”. Alla önskelåtar sen 2004 finns sparade i anteckningsblock.

Saturns 10-årsjubileum
Lördag 9 januari
Entré: 40/60 kr (innan/efter 22.00)
Nostalgiquiz / Memorabilia collage
Indiepop / Electropop / Britpop / Göteborgspop / Postpunk
Resident DJ: Henrik Wittgren
Öppettider: 21.00-02.00
Åldersgräns: 18 år
Plats: Haket, Masthuggstorget, Göteborg
Hemsida: www.popklubb.se

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …