V/A – Lilith Eve – Collection No. 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Lilith Eve, betyg: 7]

För varje gång jag lyssnar på det här fullsmockade dubbelalbumet med kvinnliga band och artister hittar jag nya favoritlåtar. De senaste upptäckterna är Helena Martinssons “Goodbye” som är grymt läcker med sin österländska melodi, Filippa Engellaus fina “Ditt vackra leende” och Lisen Elwins countrylåt “Early morning sun”. Musikföreningen Lilith Eves första samlingsalbum är en späckad historia. Över 110 minuters musik, utspritt på 28 låtskrivare och lika många som framför dem. Genremässigt handlar det om ett brett spektrum där soulig synthpop samsas med rap, soul, latin, folkpop, altcountry, rock, visa, jazz och mycket, mycket annat. Vad jag saknar är hårdare musikstilar som industri, metal och dylikt, men det kanske kommer på uppföljaren? Sedan är det lite synd att inte artisterna som sjunger på svenska samlats på ena cd-skivan och de med engelska texter på den andra. Jag hade föredragit ett sådant upplägg framför den blandning som är nu, men någon annan kritik har jag egentligen inte att komma med. Lilith Eve – Collection No. 1 visar det vi redan visste: att det finns gott om kvinnliga artister, kompositörer och musikanter där ute som gör jävligt bra ifrån sig, och här samsas de kända med de mindre kända och tillsammans utgör deras musik ett samlingsalbum som tål att lyssnas till många gånger. För varje lyssning hittar man en ny smakrik chokladbit i denna pralinlåda. Ett spännande album som räcker länge.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …