Thursday , July 25 2024

Pet Shop Boys – Christmas

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[ep, Parlophone / EMI, betyg: 6]

“Christmas is not all it's cracked up to be / Families fighting around a plastic tree.” I Pet Shop Boys värld – det vill säga i verkligheten – blir ingenting som man tänkt sig. “It Doesn’t Often Snow at Christmas”, en upphottad version av en gammal fanklubbsingel från 1997, är en plastigt kitschig jul-extravaganza med stråkar, körer och kyrkklockor. Den kommer aldrig att kunna bli en odödlig PSB-klassiker som jag återvänder till gång på gång, men julen handlar ju om slit-och-släng.

“All Over the World” är en kvasiklassiskt svulstig orkesterversion där Neil och Chris tillsammans med Marius de Vries putsat bort vissa av de produktionsdetaljer som, åtminstone av mig, uppfattades som irriterande i Xenomanias albumversion. Mashup-versionen av Coldplays “Viva La Vida” ovanpå “Domino Dancing” fungerar förvånansvärt väl, men understryker främst vilket mästerverk originalversionen av “Domino Dancing” är.

Fjärdespåret på ep:n är en studioinspelning av Madness “My Girl”, som PSB framförde på minneshögtiden för Dainton “The Bear” Connell, den välkände Arsenalsupportern som i många år var Pet Shop Boys assistent och säkerhetsansvarige, och som tragiskt förolyckades i Moskva för två år sedan.

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …