The Mary Onettes – Islands

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

[album, Labrador / Border, betyg: 8]

För sitt självbetitlade debutalbum fick The Mary Onettes bara ros. Två av låtarna hamnade till och med i amerikanska tv-serien Grey’s Anatomy. Uppföljaren Islands lär få lika positiv respons. Gruppen vidareutvecklar här sitt åttiotalsinspirerade sound och överträffar alla förväntningar. Singeln “Puzzles” har spelats flitigt och kan vara den låt gruppen behöver för att nå hela vägen på andra sidan Atlanten. Frontmannen Philip Ekström sjunger med stor inlevelse texterna om ungdomsåren som aldrig kommer tillbaka, och ibland blir känslan rentav obehagligt närgången. Då växer The Mary Onettes ytterligare en dimension. I “Disappearance of My Youth” sjunger en barnkör titelns textrad och kontrasten blir gripande. Ska man vara lite kritisk, lyser gruppens rötter igenom lite väl ofta. Det är precis när det intrycket är på väg att ta överhanden som Islands går rakt in i hjärtat och man i stället placerar in den tillsammans med sina föregångare.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …