Roxy Music – More Than This – The Story of Roxy Music

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[dvd, Eagle Vision / Playground, betyg: 7]

More Than This – The Story of Roxy Music är en utvidgad dvd-utgåva av en tv-dokumentär som sändes av BBC för ett år sedan. I typiskt rockumentärformat varvas arkivbilder med nyare intervjuer där bandet själva, deras medarbetare och inte minst andra musiker talar om Roxy Musics historia och betydelse för senare grupper och artister.

Historien börjar med en ung Bryan Ferry på konstskola år 1964. Han studerar för Richard Hamilton, mannen bakom det klassiska popkonst-collaget “Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?” från utställningen This Is Tomorrow (en titel som Ferry kom att låna till ett av sina soloalbum), där Hamilton kombinerade populärkulturella element i “cut-up”-form. Den unge Ferry börjar fundera på att göra samma sak inom musiken. Lagom till det tidiga sjuttiotalets glamrockvåg startar han bandet Roxy Music tillsammans med en annan konstskolestuderande vid namn Brian Eno. Under gruppens tioåriga existens utvecklas de visuellt från postmoderna påfåglar i plymer och paljetter till internationella affärsmän i pastellfärgade Miami Vice-kostymer, samtidigt som bandets ursprungliga, grovt tillyxade progressiva art rock med inslag av tidig punk blir alltmer polerad, och vid åttiotalets början har ersatts av new wave-disco i treminutersportioner för snabbkonsumtion i bilradion.

Den här dokumentärens styrka är det omsorgsfullt utvalda arkivmaterialet och de fördjupande intervjuerna. Att i en kort filmsekvens från tidigt sjuttiotal få se Brian Eno mixtra med reglagen i sin studio skapar en mer suggestiv känsla än situationen egentligen motiverar, men heter man Eno blir allt man företar sig mystiskt och gåtfullt. Så är det bara. Även Enos efterträdare i Roxy Music, den ofta förbisedde multi-instrumentalisten Eddie Jobson, får här det utrymme han förtjänar och demonstrerar sin berömda elektriska violin, som faktiskt inte var genomskinlig, utan bara en stomme som det gick att sticka handen genom.

Men som alla rockumentärer lider More Than This av “talking heads”-sjukan. En uppsjö av rockmusiker – Bono, Siouxsie Sioux, Steve Jones från Sex Pistols, Goldfrapp, Nile Rodgers från Chic, John Taylor från Duran Duran och Martyn Ware från The Human League – slåss om tittarens uppmärksamhet i sin iver att förklara hur stora Roxy Music var och hur stor betydelse de haft för bandets egen produktion. Det är egentligen bara John Taylor som verkligen är underhållande. När han talar om Roxy Music blir han som barn på nytt. Ögonen tindrar och det breda leendet går från öra till öra.

Till sist bjuds vi på en glimt av det återförenade Roxy Music i studion. År 2005. Med Eno. Något år senare meddelades det att det skulle komma nytt Roxy-material inom kort, men nu ser det ut som att albumet kom att bli den Bryan Ferry-skiva som ges ut nästa år. Oavsett vilket är historien om Roxy Music inte färdigskriven än.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …