Wednesday , July 24 2024

Tricky Meets South Rakkas Crew – Tricky Meets South Rakkas Crew

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Domino / Playground, betyg: 6]

Triphopkungen Tricky har fått åtta olika låtar – “Baligala” framförs i två versioner, varav en kallad “Baligala dub” – från sitt åttonde album Knowle West Boy pimpat av dancehallduon South Rakkas Crew, samt spåret “Numb” som inte återfinns på plattan från 2008. South Rakkas Crew kommer från Jamaica, men håller till i Orlando, Florida idag. De har tidigare producerat och remixat artister som Beenie Man, Bounty Killer, Bob Marley, Beck, Justin Timberlake, Alicia Keys, Duran Duran och till och med Britney Spears. Här är det ett modernt, elektroniskt sound som gäller, vilket kanske inte är så förvånande, med tunga basgångar och pålägg. Det är ofta dansant men ändå atmosfäriskt och sånginslagen upprepas ofta över repetitiva rytmer. Syntslingorna och elektroniska ljud som knorrar och svischar omkring i rymden håller ihop låtarna till en hygglig, melodisk helhet. Vitsen med album som detta kan ju alltid diskuteras, men gillar man Tricky och tycker att det är kul att höra hur utomstående producenter behandlar och förvandlar hans material så varför inte? Det blir ju aldrig reggae av låtarna, men nog får vissa spår en jamaicansk känsla över sig, vilket är en rätt intressant kombination. Fördelen med Tricky Meets South Rakkas Crew är annars främst att plattan såväl är lyssningsvärd på hemmaplan som användbar på dansklubben, men skulle jag välja mellan denna utgåva och Trickys originalalbum så vinner det sistnämnda definitivt.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …