Kent – Röd

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Sony, betyg: 9]

“Det låter såhär tyskt datagjort” var en forumkommentar på Kent.nu när de första elektroniskt kryddade smakproven från Tillbaka Till Samtiden släpptes 2007. Detta kritiska fan lär inte uppskatta den riktning som gruppen fortsatt med på åttondealbumet Röd, deras mest elektroniska någonsin. Efter det omtalade atonala kyrkokörsintrot sparkas discodansanta “Taxmannen” igång med en ettrig synthslinga som inte dör ut förrän i början av efterföljande electrorockdängan “Krossa allt”. Resten av albumets spår har inslag av såväl techno och italo som filterhouse, men även akustiska gitarrer, distade basriff, stråkar och pukor får vara med. Det är med andra ord en sjujäkla bredd på Sveriges största rockbands Hansaproducerade skiva. Samtidigt är det kanske bandets mest rockmässiga album hittills, med ett starkt genomgående tema, klockren sequencing och inte sällan jumbojetstora låtar som snittar över fem minuter. Det är oförutsägbart, stökigt och passionerat, en kompositionsskrud som verkligen klär Kent. Även texterna är ovanligt kryptiska och mörka och kretsar kring ensamhet, utanförskap, vacklande tro och uppgivenhet. Den temamässiga röda tråden binds ihop i avslutande “Det finns inga ord”, en fantastisk apatiballad med ett bombastiskt crescendo. Röd är tillsammans med Du & Jag Döden Kents bästa album.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …