Wednesday , February 21 2024

Killing Mood – Just Another Love Song

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, GMR Music Group / Border, betyg: 7]

Belinda Kordic, född i Australien av kroatiska hippieföräldrar, men idag bosatt i Sverige, har en mycket speciell sångröst som jag föll pladask för redan första gången jag hörde skivan. Under namnet Killing Mood skriver hon låtar om kärleken och döden som i många fall verkligen berör. Inledningsvis låter det nästan country i första singelsläppet “Dancing with the damned (The damned)” men i övrigt är detta lågmäld, melodisk, mörk och vemodig musik. Ibland är den lätt bluesig och jazzig – Belinda gör till exempel en fin cover av Billie Holidays låt “Strange fruit” -, ibland finns här spår av alternativcountry, men de som främst lär tilltalas av Just Another Love Song är nog de som uppskattar artister i stil med Nick Cave, och då under hans lugnaste stunder. Belindas egna influenser är artister som Nina Simone, Fleetwood Mac, Benjamin Smoke, Johnny Cash och Ralph Stanley. Atmosfären och känslan leder dock mina associationer åt ett helt annat håll. Jag tänker nämligen främst på artister som Mazzy Star och P.J. Harvey, förutom nämnda Cave förstås. Men det spelar inte så stor roll. Killing Mood står stadig på egna ben, och med låtar som “Still”, “Devils robe” och “Love burns” kan jag inte undgå att sugas ner och in i materialet. Skivans svaghet är två: den är lite för lugn och lite för lång. Några fartigare spår hade gjort den mer varierad och dynamisk, men faktum kvarstår: jag gillar merparten av Just Another Love Song och Belindas röst är ljuvlig.

Om Webbmaster

Kolla även

Dollar

Kan ett nystartslån vara vägen till en ny musikstudio?

Att starta en musikstudio är en dröm för många producenter och ljudtekniker, men finansieringen kan …