Alabamica – Alabamica

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Borderline / Border, betyg: 5]

Alabamica visar sig vara ett hyggligt rockband på den här sjuspårs-cd:n, även om jag inte blir överdrivet imponerad av materialet. Men visst låter det proffsigt och visst har bandet bra driv och energi. Sångaren, låtskrivaren och gitarristen JR Collins är från Decatur i Alabama, vilket har gett bandet sitt namn och till sin hjälp har han de tre göteborgarna Mattias Hellberg, Ludwig Dahlberg och Nikke Ström på gitarr, bas och trummor. Tillsammans gör kvartetten en stabil garagerock som når sin kulmen i “Doin´ the mick” där Tina Turner och James Brown nämns i texten, men jag gillar även inledande “First time I went to jail” och “You can´t save the world with a song”. Råa och röjiga låtar med ett komp och vild sologitarr som påminner mig om en blandning av The Stooges och Gun Club. Skivomslaget till plattan lurar en att tro att innehållet ska bestå av en helt annan sorts musik än vad det gör, så fundera inte över saken, utan lyssna istället och se om Alabamica kan vara något för dig. Gillar du rockmusik som i mångt och mycket är pang på rödbetan, så kan gruppen mycket väl göra dig smålycklig åtminstone. Helt lycklig blir man inte förrän låtmaterialet är starkare än så här, men vem vet, det kanske det blir på uppföljaren? I vilket fall som helst är det här en underhållande stund som bör avnjutas på hög volym och gärna med en bira i handen.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …