Di Leva tolkar 80-talet

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

På sitt nya album Lovestar tolkar Thomas Di Leva tolv internationella megahits från 80-talet, klär dem fantasifullt i färgstark electro och uppdaterar låtmaterialet för nästa decennium. På repertoaren står såväl U2, David Bowie, Michael Jackson, Eurythmics, Depeche Mode och The Cure som Yes, Phil Collins, Neil Young, ABBA, Limahl och Bob Marley. För att förverkliga sitt projekt har Di Leva tagit hjälp av Astma Beats, Maverick, Pontus Frisk och Andreas Ahlenius som medproducenter.

På sätt och vis kan man säga att Lovestar är Di Levas egen motsvarighet till David Bowies Pin-Ups från 1973 – ett album där artisten förvandlade sina personliga 60-favoriter till skön glamrock. Eller John Lennons Phil Spector-producerade Rock’n’roll, där Lennon som soloartist på 70-talet återvände till de tidiga rockklassiker han sjungit med The Beatles när de inledde karriären på klubbarna i Hamburg.

Första singel från Lovestar är en modern klubbversion av David Bowies välkända Let’s Dance, som mer än 26 år efter det att singeln första gången toppade listorna i Sverige våren 1983 tack vare bl.a ett populärt underhållningsprogram i TV, fortfarande håller ställningarna som en av de absolut populäraste låtarna hos den breda publiken.

– Jag har valt att göra den i en slags Star Trek-version, berättar Di Leva. I nästa Star Trek-film vill jag se Kapten Kirk och Spock dansa till den på firmafesten ombord på rymdskeppet!

Thomas Di Leva tyckte personligen om alla de klassiska låtar som han nu uppdaterat redan när originalen spelades in och gavs ut på 80-talet.
– Många av de här låtarna är ju fortfarande jättestora och originalversionerna har haft ett enormt globalt genomslag, konstaterar han. Men jag vill ändå ta in dem i dagens värld och presentera dem på ett nytt sätt.

En längre intervju med DiLeva finns i kommande numret av Zero.

Lovestar
1. The Cure – Boys Don't Cry
2. David Bowie – Let's Dance
3. Neil Young – Rockin' in the Free World
4. Limahl – Never Ending Story
5. Bob Marley & The Wailers – Redemption Song
6. U2 – Pride (In The Name Of Love)
7. Michael Jackson – Man in the Mirror
8. Yes – Owner of a Lonely Heart
9. Phil Collins – Another Day in Paradise
10. Depeche Mode – Personal Jesus
11. The Beloved – Sweet Harmony
12. The Psychedelic Furs – Heaven
13. Abba – The Winner Takes It All

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …